Beeldbank van Stichting Behoud Erfgoed NLR (SBEN)
 → 
 →  [Database nr. 00015]
 

 
 

Klik op bovenstaande afbeelding voor een 100% weergave

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 00015
 
Titel : Drie assige bewegingssimulator / Three axes motion simulator
Instituut : NLR
Locatie : Marknesse
Datering : 1975
Bijzonderheden : Deze simulator bestaat uit een platform dat rust op een kogelvormig luchtlager om wrijvingsloze draaibewegingen (zoals bij satellieten in de ruimte) in alle richtingen tegelijk mogelijk te maken. De zwarte spriet antenne bij het plafond wordt gebruikt om via de antenne in de rand van het platform met de (test)apparatuur op het platform te communiceren.
Om de stand van het platform te meten zijn op de omtrek van het platform twee spiegeltjes 90 graden uit elkaar geplaatst. In elk van twee wagentjes, die over beweegbare armen rijden is een lichtbron geplaatst, die in de spiegeltjes op het platform schijnen. Het weerkaatste licht wordt gemeten en gebruikt om de wagentjes en de armen het platform te laten volgen. Uit de plaats van de armen en de wagentjes kan dan de stand van het platform worden berekend.
De simulator staat op een seismisch blok. De bediener van de schakelkast is Frans Sonnenschein.

This simulator comprises a platform on a spherical air bearing to allow friction free rotations (as satellites in space) in all directions simultaneously. The black antenna near the ceiling is used to communicate via an antenna in the edge of the platform with the test equipment.
To measure the attitude of the platform are placed on the perimeter of the platform two mirrors 90 degrees apart. On each of two carriages, riding on movable arms, is a light source pointing in the mirrors on the platform. The reflected light was used to track and control the position of the carriages and arms. From the position of the arms and the carriages the attitude of the platform can be calculated.
The simulator rests on a seismic block. The operator is Frans Sonnenschein.

Zie ook de NLR jaarverslagen 1975 p.83 en 1976 p.64.
Voor het luchtlager: zie Museumobject 10910.
 
Fotograaf : Mossel, Kees (NLR)
Collectienaam :
Rubriek : Ruimtevaart
Subrubriek : (Bewegings)simulatoren
Categorie : Foto: kleur
Achterkant afbeelding :
Afmetingen :
Rapportnummer :
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 17 november 2021